Agenda

2023

Donderdag 9 maart, 23 maart en 6 april 2023
20:15 uur tot 21:30 uur
Bach tot op het bot
Een reeks lezingen door Bert Natter
Met Stephanus Harsono (piano)
Zonnesteinzaal, Platform C, Stadsplein 99, Amstelveen
Meer informatie en toegangsbewijzen

In een reeks van drie lezingen probeert Bert Natter erachter te komen wat voor een man de grootste componist aller tijden was, hoe zijn reputatie groeide en wat er met zijn stoffelijke resten gebeurde.

Donderdag 9 maart 2023
Bach als familieman
Het algemene beeld van Bach is dat van een sober, serieus, bescheiden en vroom man, die zijn leven in dienst van de Heer stelde. Bert Natter onderzocht de bronnen en vindt dat het beeld dat wij hebben van de schepper van de onsterfelijke Matthäus Passion moet worden bijgesteld. Was Johann Sebastian Bach niet eerder een uitbundige, speelse, ambitieuze en Bourgondische familieman?

Donderdag 23 maart 2023
De grootste componist aller tijden?
Van de bekendste componisten tot de beste musicologen en de luisteraars van Radio 4: iedereen is het er over eens dat Bach de grootste componist aller tijden is. Maar wat maakt hem zo uniek? Bert Natter probeert het genie van Bach bloot te leggen én te laten zien dat hij een kind van zijn tijd was.

Donderdag 6 april 2023
Bach tot op het bot
Elk jaar bezoeken tienduizenden gelovigen en muziekliefhebbers Leipzig. Daar schuifelen ze in stille bewondering langs het graf van Bach in de Thomaskirche. Bert Natter ontdekte dat het zeer de vraag is of de stoffelijke resten van Bach daar daadwerkelijk rusten. Het verhaal van het gebeente van Bach is even amusant als ongelooflijk.