Trompet

Er zijn veel prachtige trompetsoli, vooral in de jazz. Denk aan  ‘It Never Entered My Mind’ van Miles Davis.

En Clifford Brown die in zijn solo in Helen Merrills uitvoering van ‘Don’t Explain’ plotseling een stukje ‘Round Midnight’ speelt.

Of deze van Lester Bowie (met Fred Williams op bas).

In de popmuziek zijn soli op de trompet minder zeldzaam dan je misschien zou denken, neem deze solo op de flügelhorn van Michael Morreale in ‘Not Here, Not Now’ van Joe Jackson.

En de solo van Chet Baker in ‘Shipbuilding’ van Elvis Costello (komt aan het eind terug).

David Sylvian vroeg altijd goede en experimentele trompettisten voor zijn albums, zoals Mark Isham en Jon Hassell. En Kenny Wheeler, een van de beste flügelhornspelers die ik ken. Dit is ‘I Surrender’ (het ritme van dit nummer is een sample van ‘He Knows You Know’ (een geweldig nummer!) van The Mahavishnu Orchestra dat ik een andere keer zal posten). Nu eerst Sylvian met wijlen Wheeler (voor de ongeduldigen, de solo begint na ruim zes minuten).

In de klassieke muziek zijn er natuurlijk talloze solistische trompetpartijen (denk aan het tweede Brandenburgse Concert, waarvoor Bach heel goed naar ‘Penny Lane’ heeft geluisterd) en zelfs complete concerten (Haydn, Hummel), maar niets ontroert mij toch zo als de natuurtrompet in de basaria van Handel uit de Messiah, die ook nog eens zijn titel mee heeft: ‘The Trumpet Will Sound’.

Hier bas David Thomas met trompettist Michael Laird (dat denk ik, hij is een van de pioniers op de oude trompet zonder ventielen). De aria begint ongeveer op 1:52:00 — ik zie trouwens geen reden waarom je niet deze hele Messiah zou kijken en luisteren. Het is een registratie uit 1982, opgenomen in Westminster Abbey, met dezelfde club als die twee jaar eerder de eerste en nog steeds de beste ‘authentieke’ Messiah opnam: de Academy of Ancient Music onder leiding van Christopher Hogwood, het Choir of Westminster Abbey (onder leiding van organist Simon Preston) en de solisten Emma Kirkby en Judith Nelson (sopraan), Carolyn Watkinson (alt), Paul Elliott (tenor) en dus David Thomas (bas).