The Carters

Afbeeldingsresultaat voor jaminEr is veel te doen over de single van ‘Apeshit’, het nieuwe nummer van Jay-Z en Beyonce als het duo ‘The Carters’ (van hun verrassingsalbum Everything Is Love). Of veel te doen? Er is veel aandacht voor de fraaie clip die is opgenomen in het Louvre, al ontgaat mij het verband tussen het getoonde en de ongeïnspireerde (‘Fast like my Lambo’) en kleinzerige rapclichés (‘Tell the Grammy’s fuck that 0 for 8 shit’ – omdat Jay-Z 8 Grammy-nominaties had, maar geen enkele Grammy won) waaruit de tekst van het lied is opgebouwd.

Het klinkt allemaal lekker, het is fijn in elkaar gedraaid, met de hulp van onder anderen Pharrell Williams, maar het is toch een beetje alsof je als kleuter bij Jamin naar binnen stapt: veel te veel lekkers, veel te veel kleuren en geuren.

Zo oogt de clip ook, vind ik, ook al hebben The Carters met regisseur Ricky Saiz hun best gedaan om interessante en mooie details te laten zien van gekleurde mensen in de kunst uit vroeger eeuwen. Dat idee (als je de clip zelf als een kunstwerk wil beschouwen) wordt eigenlijk een beetje te niet gedaan door ook de grootste hoogtepunten uit het Louvre te tonen, zoals de Mona Lisa, de Venus van Milo en de stukken van David.

Er is een boodschap, maar hoe belangrijk is die nu eigenlijk en wat willen ze daarmee bereiken? Of willen ze laten zien wat ze kunnen, laten zien hoeveel macht ze hebben (het Louvre afhuren), een album verkopen, hogere kunst van zichzelf maken, hun imago versterken, hun tournee tot een commercieel succes maken?

Uiteindelijk is dat het toch: : een exclusieve commercial om een product te verkopen.

Hoewel mooi, is de clip niet zo origineel, als je dit fimpje van het Met-gala (waarbij Beyonce en Jay-Z niet aanwezig waren) van eerder dit jaar ziet:

Als het dan toch rap in een museum moet zijn, dan liever deze van Boogie, dit is een clip die als filmpje een klein kunstwerk is, met een paar mooie twists en waar je (ik in ieder geval) het koud van krijgt.

En als het over ‘rassenkwesties’ gaat, kijk dan eens naar deze clip van Jay-Z solo, waarin je ook meteen kunt horen hoe goed hij eigenlijk is (en hoe controversieel ook, luister naar het regeltje over ‘jewish people’). Genomineerd voor drie Grammy’s – geen een gekregen.