Diego Ares

3149020228326_front

Ik geloof dat deze cd alleen nog te beluisteren is via streamingdiensten (zoals Qobuz) en nog niet fysiek te krijgen is, maar potjandoosje, wat speelt de jonge klavecinist Diego Ares de Goldbergvariaties mooi, met alle herhalingen en vol fijne versieringen en eigenzinnige vondsten, zonder ooit maniëristisch of aanstellerig te worden.

Hij begint lekker tegendraads met een bewerking (door Bach zelf) van het zwoegende adagio in de toepasselijke toonsoort G-groot uit de derde vioolsonate en speelt dan pas de aria, de dertig variaties en opnieuw de aria. Het blijft wonderbaarlijk hoeveel er mogelijk is met een stuk dat al zo vaak op de plaat is gezet als de Goldbergvariaties.

Fijn ook om meteen al te merken dat Ares de eerste variatie niet in een hals- en vingerbrekend tempo à la Glenn Gould speelt, maar trager, meer zoals Gustav Leonhardt. Ik denk ook wel dat dit passend is voor een polonaise, een Poolse hofdans in driekwartsmaat, daar moet je toch kalm op kunnen zwieren in je lange jurk/strakke uniform (doorhalen wat niet van toepassing is).

Op 14 december 2018 vertel ik in de Kleine Zaal van het Concertgebouw het een en ander over de Goldbergvariaties en zal Hannes Minnaar – en dat is veel interessanter – ze spelen!

3149020228326_back