Trump en Kim

Wie weet krijgen we over vijftien jaar een opera over Trump en Kim in Singapore, net zoals John Adams en Alice Goodman in 1987 Nixon in China schreven over het bezoek van de Amerikaanse president aan Mao in 1972.

Dit is een stukje uit de eerste akte, waarin Nixon (vertolkt door James Maddelena) net in China is geland en wordt ontvangen door de Chinese premier Chou En-Lai (de tweede man in China, die rechts achter Nixon staat en hem in de rede probeert te  vallen).

De uitvoering is van 2011, in de oorspronkelijke enscenering van Peter Sellars uit 1987 (waarin Maddalena ook al zong), het jaar van de première in Houston (in 1988 te zien in het Amsterdamse Muziektheater tijdens het Holland Festival). In de scène is Nixon is zich niet alleen bewust van de nieuwswaarde van het moment, maar ook van het feit dat hij geschiedenis schrijft.