Sweelinck

Afbeeldingsresultaat voor bach maarten t hart

Ik lees de romans, verhalen en essays van Maarten ’t Hart al sinds mijn puberteit en op de een of andere manier denk ik hem te kennen. Hij zegt hier en daar ook wel eens iets over mijn boeken en ik ben bijvoorbeeld regelmatig bij zijn uitgeverij geweest, ook ken ik veel mensen die hem kennen, maar we hebben elkaar nog nooit ontmoet. Ik betrap mezelf erop dat ik af en toe tijdens het lezen denk: nou, Maarten, dat is wel erg kort door de bocht.

In zijn boek over Bach zegt hij bijvoorbeeld dat naast het oeuvre van Bach er voor hem eigenlijk geen orgelmuziek bestaat die de moeite waard is, op het werk van César Franck na, en twee composities van Franz Schmidt en Samuel Wesley. Ik vind het heerlijk als een schrijver zonder voorbehoud dit soort boude uitspraken durft te doen.

En toch ben ik blij dat ik het werk van Sweelinck ken. Zelfs gespeeld op een kistorgel krijgt een fantasie van Sweelinck onder de handen van Matthias Havinga een ongekende majesteit en je snapt niet dat een liefhebber van Bach dit niet zou waarderen.