Bloedeloos kraanwater

Afbeeldingsresultaat voor bach maarten t hart

In zijn aanstekelijke boek over Bach zegt Maarten ’t Hart over een bewerking voor vier klavecimbels en orkest die Bach maakte van Vivaldi’s concert voor vier violen ‘ook al heeft Johann Sebastian een krachtig scheutje Bach-whisky toegevoegd aan het bloedeloze kraanwater van Vivaldi’. Ik moest daar erg om lachen. Iedereen die wil weten hoe het kraanwater van Vivaldi smaakt, kan op de tweede link klikken en een uitvoering horen door Il Giardino Armonico en het scheutje Bach-whisky valt te proeven via de eerste link, geserveerd door de Nederlandse Bachvereniging.

Hieronder dan maar eens het ‘Cum dederit’ uit het Nisi Dominus van Vivaldi, in een prachtige uitvoering door Collegium 1704 onder leiding van Vaclav Lucs, met de mezzo Lucile Richardot als soliste. Maarten ’t Hart zal niet te vermurwen zijn, maar ik smelt en durf te beweren dat je een dergelijke wonderlijke aria niet zult aantreffen in de weergaloze pracht (ik ga een beetje als Maarten ’t Hart schrijven, merk ik) van Bachs oeuvre. Het maakt mij trouwens niet zoveel uit of andere mensen dit ook mooi vinden. Van het boek van ’t Hart vind ik het juist zo prettig dat hij steeds vertelt wat hem persoonlijk raakt en wat hij niets vindt, los van de canon, of zelfs gezond verstand. Op deze manier zet hij me op het spoor van talloze voor mij onontdekte schatten die het oeuvre van Bach herbergt.

Het is natuurlijk wel zo dat je met alleen het werk van Bach een hele leven toe kan. Maar ja, er is nog zoveel meer moois!