Urgh! (laatste)

Afbeeldingsresultaat voor urgh a music war

UB40 – ‘Madame Medussa’
Afbeeldingsresultaat voor ub40 signing off
Dit is een verrassing, want dit nummer was blijkbaar wel in de film te zien, maar stond niet op de plaat. UB40 maakte twee prachtige platen, Signing Off en Present Arms en daarna was het ongeveer wel over, voor mij. Dit nummer stond op de 12″-single die je bij het eerste album kreeg. Ik herinner me trouwens een les van onze muziekleraar Jos Bus op het Baarnsch Lyceum die allerlei reggae liet horen: Bob Marley, Inner Circle en UB40. In het muzieklokaal stond net zo’n draaitafel van Philips als we thuis hadden en er hingen grote Motional Feedback speakers van Philips. Toen Jos (zo ongeveer de enige leraar op school die je bij zijn voornaam mocht noemen) UB40 had laten horen, liet hij een foto van de band zien en vroeg hij wie we dachten dat de leadzanger was. Iedereen werd aangewezen, behalve die iele bleekscheet van een Ali Campbell.

XTC – ‘Respectable Street’
Afbeeldingsresultaat voor xtc black sea
Ik neem aan dat ik XTC in 1981 wel kende van ‘Making Plans for Nigel’ en dat ik vanwege dit nummer op Urgh! bij platenzaak De Diskotiek aan de Nieuw Baarnstraat het album Black Sea ging kopen. Naast die zaak had je in Baarn in ieder geval nog drie platenzaken begin jaren tachtig: Alberti (van Willeke), Pro Disco en Schuyf. Totaal dus vier zaken waar je vinyl kon kopen.
Meestal kocht ik mijn platen in Baarn bij de Diskotiek, maar liever ging ik naar White Noise (later Platenhuis ’t Oor) in Hilversum. De eerste elpee die ik ooit zelf aanschafte, London Calling van The Clash, kocht ik bij de Diskotiek. Het was moeilijk kiezen, in 1980, want Remain in Light van de Talking Heads was ook uit, maar het feit dat je bij The Clash twee platen voor de prijs van één kreeg, zal zeker hebben meegespeeld in mijn beslissing.
XTC is altijd een van mijn lievelingsbands gebleven. Ik probeer Twitter te vermijden, maar ik kan het soms niet laten om even op het account van Andy Partridge te spieken. Op dit filmpje uit Urgh! kun je horen hoe goed XTC live was. Vreemd idee trouwens dat in 1981 al die mooie platen van de band nog moesten verschijnen: MummerEnglish SettlementSkylarkingOranges & Lemons.

 

Echo & The Bunnymen – ‘The Puppet’
Afbeeldingsresultaat voor echo bunnymen songs to learn and sing
Een tijdlang had ik naast een pickup en een cassettedeck ook de oude bandrecorder van mijn vader, met van die grote spoelen. Daarmee nam ik nummers van de radio op, zo mogelijk zonder de aan- en afkondiging. Ook wel sketches trouwens, onder andere van Brom en Ruis (luister hier naar een voor mij iconische aflevering van hun Cursus Agressiviteit, die ik net weer heb beluisterd, voor het eerst in bijna veertig jaar en die ik deels nog steeds uit mijn hoofd ken) het komische duo uit het KRO-radioprogramma Rauhfaser. In dat programma werd trouwens ook veel goede muziek gedraaid, ik meen me te herinneren dat ‘Nothing to Lose’ van UK elke aflevering (die drie uur duurde) werd gedraaid en in ieder geval was de eindtune de gitaarsolo uit ‘Princess of the Streets’ van The Stranglers. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik die hoor. Het toeval wil dat ik vorige week de vriend van de lagere school tegenkwam met wie ik daar altijd naar luisterde. Maar goed, op die oude recorder nam ik dus nummers op van de radio, waaronder ook de studio-uitvoering van ‘The Puppet’ van Echo & The Bunnymen. Soms was het ook wel handig trouwens dat ik per ongeluk de afkondiging had opgenomen, want op die banden stonden soms geweldige nummers, waarvan ik nooit heb geweten van wie ze waren, of pas jaren later.