Het leven is een appeltaart

Naar aanleiding van mijn berichtje van gisteren over Stockhausen zocht ik eigenlijk een ander fragment uit een vroege versie van mijn laatste roman Ze zullen denken dat we engelen zijn, maar ik vond onderstaande. Alfred was in die versie nog een componist en het gaat verder over allerlei personages die helemaal niet meer in het uiteindelijke boek voorkomen, maar ik vind het een leuke scène (en het soort muziek dat in dit fragment op de radio wordt gedraaid, kan iedereen beluisteren in playlists die Peaceful Piano heten. Ieder zijn meug, over smaak valt niet te twisten, als mensen dat nou mooi vinden, doe niet zo uit de hoogte, you can’t judge a book by its cover, etc. maar mij lopen de rillingen over mijn rug als ik alleen al naar de titels van de nummers in zo’n lijstje kijk, maar dat zijn, even tellen, in ieder geval 4.044.146 luisteraars niet met mij eens):

PP

Annelies en Jaap en Joris en ik hebben de kamer van mijn vader in een halve dag leeg gehaald. Ik hoef niks te hebben, want ik woon al in een huis vol parafernalia van mijn ouders, maar Annelies vindt het moeilijk om ook maar iets persoonlijks weg te doen, behalve dan de lelijke meubels die we laten ophalen door de kringloopwinkel. De rest gaat dus in hun wagen naar Heenvliet.

‘Ik zei toch dat ik beter met mijn eigen wagen had kunnen gaan?’ zeg ik, de volgepakte Citroën bekijkend.

‘We passen er heus wel bij.’

Annelies wurmt zich op de achterbank en neemt een kamerplant op schoot. Ik mag naast Jaap plaatsnemen.

‘Muziekje erbij?’ vraagt hij.

Het leven is een appeltaart en muziek is de slagroom.

‘Mij best,’ zeg ik.

Natuurlijk is het iets simpels, een piano met wat vaag geruis eromheen — dit is dus wat er na Stockhausen en Boulez op de grote klassieke labels verschijnt: drie zielige akkoorden op een armetierige piano.

‘Is dit nu klassiek?’ vraagt Jaap aan de deskundige, dat ben ik dus.

‘Op je schermpje staat Radio 4. Dus is het klassiek.’

‘Maar?’

‘Niks maar.’

‘Nou…’

‘Nee, echt niet. Als ik tegen een bal schop is het ook voetbal.’