Baudet & Haydn

IMG_3596

Grafiek uit The Better Angels of Our Nature van Steven Pinker, waarin te zien is dat de Coalitie- of Napoleontische oorlogen rond 1800 een duidelijke piek veroorzaken in het aantal doden als gevolg van oorlogsgeweld per honderdduizend zielen van de totale Europese bevolking.

Ik kom nog even terug op Baudet, die beweert dat de muziek van Bach en Haydn een heilzame uitwerking zou kunnen hebben op ijskristallen en dus ook op mensen, daarmee op zijn minst suggererend dat die muziek tot harmonie in de maatschappij zou kunnen leiden en dat de muziek die we tegenwoordig om ons heen horen chaos tot gevolg zou hebben. Het is natuurlijk allemaal flauwekul, maar ook kwalijke flauwekul.

In een tweet raadt Baudet ons aan te luisteren naar de Sinfonia Concertante van Haydn, een compositie uit 1792, geschreven dus kort na de bloedige Franse Revolutie en in het jaar dat de Napoleontische oorlogen beginnen, die aan vier miljoen mensen het leven zouden kosten, een periode die in de top twintig staat van de gruwelijkste dingen die de mensheid zichzelf heeft aangedaan –  de muziek van Haydn heeft daar niets aan kunnen veranderen.

Hier een mooie uitvoering van het eerste celloconcert van Haydn (uit de eerste helft van de jaren zestig van de achttiende eeuw), uitgevoerd door Arcangelo, onder leiding van Jonathan Cohen, met als solist Nicolas Alstaedt, die ik op 24 mei 2018 mag inleiden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.