Base

Gisteren wandelde ik door de nieuwe opstelling van eigen collectie van het Stedelijk Museum, getiteld Base.

IMG_3486.jpg

Een jongen staat voor Cathedra (1951) van Barnett Newman (1905-1970), dat in 1997 vreselijk werd beschadigd door de man die jaren eerder Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III (1967-1968) had vernield. In Cathedra maakte hij vijf horizontale sneden met een stanleymes. 

Voor me uit gingen twee middelbare scholieren die wat ze zagen becommentarieerden, zonder lang stil te blijven staan bij een van de werken. Dat veranderde bij Aggregation: One Thousand Boats Show uit 1963, van Yayoi Kusama (1929). Het meisje zei tegen de jongen: ‘Dat kan ik ook.’

De jongen stond stil en keek eens goed naar het werk van Kusama. Het meisje scrolde wat op haar telefoon. De jongen keek nog eens naar haar en toen weer naar het kunstwerk en zei: ‘Nee, dat kan jij niet.’

IMG_3490.jpg

Ze liepen door en verdwenen uit het zicht doordat ze de bocht omsloegen en ik hoorde het meisje uitroepen: ‘Wat de fok is dat voor weird shit?’

Ik was natuurlijk nieuwsgierig en ik liet duizend-bootjes-show voor wat die was en liep snel achter het tweetal aan.

Terwijl de jongen zei: ‘Kom we gaan terug naar de rest,’ stond ik voor From Muybridge ‘The Human Figure in Motion: Woman Emptying a Bowl of Water/Paralytic Child Walking on All Fours’ (1965) van Francis Bacon (1909-1992).

IMG_3487.jpg

Een schilderij dat ik vrij goed ken, omdat ik er bijna tien jaar geleden over heb geschreven in een roman die vooralsnog ongepubliceerd is.

Maar dit bleek niet het kunstwerk te zijn waar het meisje over had gesproken, zag ik al snel. Zij bedoelde Tir (Shooting Altar) (1970) van Niki de Saint Phalle (die ik eerlijk gezegd alleen kende van haar ronde en kleurrijke vrouwenbeelden).

Op het bordje naast het werk staat een korte, keurige toelichting die begint met: ‘De Franse kunstenaar en Nouveau Réaliste Niki de Saint Phalle bevestigde voor deze assemblage eerst diverse voorwerpen op een altaarstuk, en schilderde het daarna in z’n geheel wit. Vervolgens maakte ze er met verf gevulde zakjes verf aan vast en schoot die stuk met een geweer.’

a1203fde06acb0ef69c440445a91370a

Ik zou er niets op tegen hebben als die zakelijke toelichting werd gevolgd door de kreet: ‘Wat de fok is dat voor weird shit?’

IMG_3492.jpg